De deelwerking ‘Bibliotheken Vlaamse Ardennen’ is samenwerking tussen de openbare bibliotheken van zes gemeentes uit de Vlaamse Ardennen, namelijk Brakel, Kluisbergen, Maarkedal, Oudenaarde, Ronse en Wortegem-Petegem.
Onze gemeenten nemen deel aan het leesbevorderingsproject Boekstart, een samenwerking tussen Kind & Gezin en de bibliotheken om boekplezier bij de allerkleinsten te bevorderen. Het samenwerkingsverband koopt de benodigde boekenpakketjes en het promotiemateriaal.
Jaarlijks leggen we een extra collectie aan van boeken die genomineerd zijn voor de Leesjury. Deze worden onderling uitgewisseld, zodat de verschillende leesgroepjes tijdig van de nodige titels worden voorzien.
Het jaarlijks literiair evenement ‘Boeksprekers’ wordt afwisselens georgansieerd in één van de deelnemende gemeenten.
We organiseren een reeks van infosessies over mediawijsheid en het omgaan met nieuwe media, i.s.m. docent Kristof D’Hanens (Appstublieft). In elke gemeente staat één sessie geprogrammeerd.
Tijdens de poëzieweek nemen we als regio deel aan “Weesgedichten”, een initiatief dat is gelanceerd door de bibliotheek van Aalst (Utopia). Mensen krijgen de kans om online een gedicht te ‘adopteren’, dat op Gedichtendag op hun raam wordt geschilderd.
Het samenwerkingsverband steunt het project Octopus van de Kunstacademie Vlaamse Ardennen. De academie en de bibliotheek van Ronse organiseren een traject van schrijf- en illustratieworkshops met Gerda Dendooven en Carl Cneut, dat zal uitmonden in een boek waarin de kinderen zelf een grote artistieke bijdrage leveren. De bedoeling is om dit boek via de bibliotheken te verdelen naar de kinderen (indien financieel haalbaar naar alle 6- en 7-jarigen). We steunen het initiatief door een deel van de drukkosten op ons te nemen en door het project mee in de kijker te zetten.
Met een reeks thematische wandelingen in elke gemeente willen we de link leggen tussen de bibliotheek en het typische landschap van de Vlaamse Ardennen.
Met demonstraties rond makerspaces en technologisch speelgoed willen we nieuwe technologieën onder de aandacht brengen van kinderen en jongeren. Op die manier leren ze de bib ook kennen als een boeiende plek waar van alles te beleven is. maar om hier jaarlijks mee aan de slag te gaan.
De zes gemeentes nodigen de 2e leerjaar van elke school uit om de Picturale in Ronse te bezoeken. Een auteur verzorgt een aantal lezingen/workshops in de zes gemeentes.
De Bibliotheken Vlaamse Ardennen willen door onderling samen te werken de bibliothecaire dienstverlening in de regio optimaliseren. In het bijzonder op het vlak van cultuurparticipatie, levenslang leren, streekidentiteit en innovatie moet het bundelen van de krachten een meerwaarde creëren.
Al meer dan vijftien jaar bestaat er een traditie van regionale samenwerking tussen bibliotheken van de Vlaamse Ardennen. De ervaring leert dat door samen te werken er vooral meerwaarde kan gecreëerd worden op vier domeinen.
Bibliotheken bieden nu een breed scala aan culturele activiteiten, vaak in samenwerking met andere culturele instellingen, waardoor ze een laagdrempelige culturele ontmoetingsplaats vormen voor een divers publiek.
Bibliotheken profileren zich steeds sterker als centra voor levenslang leren, waar thema’s variëren van informatietechnologie tot welzijn en persoonlijke ontwikkeling, waardoor ze ideale partners zijn voor samenwerking op dit gebied.
Bibliotheken fungeren als belangrijke ontmoetingsplaatsen die regionale identiteit kunnen bevorderen en uitdragen, waardoor een professioneel netwerk van bibliotheken kan bijdragen aan het versterken van de streekidentiteit, zoals in het geval van de samenwerking tussen bibliotheken en Erfgoed Vlaamse Ardennen.
Door samen te werken kunnen bibliotheken efficiënter innovatieve technologieën en diensten implementeren, waardoor ze de kwaliteit van hun dienstverlening kunnen verhogen en een groter publieksbereik kunnen realiseren door het delen van middelen, expertise en krachten.