VARIANT is een samenwerking van 13 steden en gemeenten in de Vlaamse Ardennen. De Vlaamse Ardennen is een regio die rijk is aan cultuur en erfgoed. VARIANT draagt deze rijkdom uit en versterkt die door netwerken en gemeenschappen met elkaar te verbinden en ondersteunen.
VARIANT is er voor de mensen uit de Vlaamse Ardennen. We bereiken hen via lokale actoren, zoals heemkringen, culturele centra, bibliotheken, netwerkpartners en lokale besturen. We kijken ook over onze eigen muur heen en werken graag samen met andere sectoren, zoals jeugd, landschap en toerisme.
VARIANT is er ook voor de lokale besturen in de Vlaamse Ardennen. Samen met hen geven we het cultuur- en erfgoedbeleid in de regio vorm. We zijn een aanspreekpunt en bieden expertise en een netwerk rond cultuur en erfgoed.
Heb je een vraag voor ons? Neem contact met ons op per telefoon of per mail. Of breng ons een bezoek op de kantoren in Zottegem of in Ronse.
De lokale besturen financieren de verschillende deelwerkingen. We breiden deze lokale werkingsmiddelen uit met externe subsidies van Vlaanderen en via projectsteun zoals LEADER Vlaamse Ardennen en Dender. Elke deelwerking heeft een eigen stuurgroep. De leden van de stuurgroep adviseren de aansturing, opvolging en evaluatie van de deelwerking. Zij communiceren hun adviezen aan de Raad van Bestuur.
MISSIE
EVA wil de rijkdom aan erfgoed in de Vlaamse Ardennen uitdragen, bewaren en versterken door erfgoednetwerken en -gemeenschappen te verbinden en te ondersteunen.
EVA maakt werk van erfgoedbeleving en een bewustwording rond erfgoed, waarbij erfgoed niet alleen een informatiebron over het verleden is, maar ook een bron van verbondenheid – tussen mensen onderling, tussen de mens en zijn leefomgeving, tussen huidige en toekomstige gemeenschappen – en een bruggenbouwer tussen cultuur en andere beleidsdomeinen.
EVA wil pionieren rond integrale erfgoedbenadering met het landschap als spil door samen te werken met alle (erfgoed)actoren. Het thema ‘landschap’ is verweven doorheen de werking van de erfgoedcel.
VISIE
EVA VERBINDT – laagdrempelig – _participatief – dynamisch
EVA wil de schakel zijn tussen de vele erfgoedactoren in de Vlaamse Ardennen en wil mensen, organisaties en werkingen verbinden en activeren op een laagdrempelige, participatieve en dynamische manier.
EVA zet zich als jonge speler in op het uitbouwen van haar netwerk. Ze maakt kennis met alle erfgoedactoren, op menselijk, inhoudelijk en structureel vlak. EVA schat hun noden in, biedt hen ondersteuning en reikt expertise aan. In de regio zet EVA in op samenwerking met andere organisaties en met verschillende beleidsdomeinen. In de eigen werking wordt er ingezet op een duurzaam personeelsbeleid door te werken aan verbondenheid en een positieve dynamiek tussen de collega’s.
EVA ONDERSTEUNT – deskundig – duurzaam – toegankelijk
EVA biedt op een toegankelijke manier deskundig advies en ondersteuning aan het erfgoedveld. EVA zorgt dat erfgoedorganisaties professionaliseren, onder meer door het stimuleren van het uitwisselen van expertise, ervaringen en inzichten. EVA volgt nationale en internationale evoluties en tendensen om de ondersteuning van het erfgoed en de erfgoedactoren in de Vlaamse Ardennen te optimaliseren, met oog voor innovatie en transitie in digitaliseringstendensen. Tenslotte wil EVA ook een toegankelijk aanspreekpunt en een duurzame partner zijn voor stakeholders uit andere beleidsdomeinen.
EVA BEREIKT MENSEN – innovatief – intercultureel – bruisend
EVA werkt aan het verbreden van het maatschappelijk draagvlak voor erfgoed. Ze wil zo veel mogelijk mensen betrekken bij de beleving en het beheer van erfgoed en bij de beleidsvorming rond erfgoed. EVA wil diverse doelgroepen aanspreken door in te zetten op educatieve en participatieve trajecten die innovatief, intercultureel en bruisend zijn. EVA is zich bewust van het belang van vrijwilligers. Een grote diversiteit aan vrijwilligers voelt zich welkom om volgens hun eigen mogelijkheden zinvol werk te verrichten. EVA zorgt voor professionele begeleiding en opleiding waar nodig. EVA maakt nadrukkelijk werk om hen te waarderen voor hun inzet.
EVA COMMUNICEERT – dynamisch – _duidelijk – verbindend
EVA werkt aan een helder en duidelijk communicatieplan en heeft daarbij aandacht voor de interne communicatie, de belanghebbenden, het brede erfgoedveld en de gemeenschap. Er wordt gecommuniceerd via de traditionele kanalen, maar EVA zet ook in op innovatie en creativiteit in de communicatie, door steeds te zoeken naar nieuwe manieren om mensen te bereiken en te betrekken. Beleidsplan EVA 2021-2026 4
EVA PROFESSIONALISEERT – transparant – _duurzaam – _efficiënt
EVA bouwt haar organisatie uit met een transparant, efficiënt en duurzaam zakelijk beheer. Zowel zakelijk als inhoudelijk wordt expertise opgebouwd en worden succesvolle processen verankerd in de organisatie door het neerschijven van werkprocessen en door het inzetten op kennisoverdracht. Door optimaal aan kennisdeling te doen, door deel te nemen aan expertisenetwerken en door samenwerking wil de organisatie haar werking op een efficiënte manier ontplooien tot een professionele en duurzame dienstverlener. EVA professionaliseert zich in bepaalde wel overwogen segmenten, steeds volgens de noden van het erfgoedveld.
MISSIE
De IOED Vlaamse Ardennen wil de rijkdom aan onroerend erfgoed in de Vlaamse Ardennen beschermen, bewaren, versterken en valoriseren door onroerenderfgoedactoren te verbinden en te ondersteunen en te werken aan een gedragen regionale visie op onroerend erfgoed.
De IOED Vlaamse Ardennen maakt werk van erfgoedbeleving en bewustwording rond onroerend erfgoed, waarbij onroerend erfgoed niet alleen een getuigenis van het verleden is, maar ook een bron van verbondenheid, tussen mensen onderling, tussen de mens en haar leefomgeving, tussen huidige en toekomstige gemeenschappen en een bruggenbouwer tussen verschillende beleidsdomeinen.
De IOED Vlaamse Ardennen bekrachtigt het typische en gewaardeerde landschap als belangrijke spil voor geïntegreerde en transversale samenwerking.
VISIE
De IOED Vlaamse Ardennen verbindt
De IOED Vlaamse Ardennen ondersteunt
De IOED Vlaamse Ardennen bereikt mensen
De IOED Vlaamse Ardennen is een duurzame partner
VARIANT wordt geleid door een Raad van Bestuur. Elke deelnemende gemeente heeft hierin één stemgerechtigd lid en één lid met raadgevende stem.
Het Dagelijks Bestuur bestaat uit de voorzitter, de ondervoorzitter, de secretaris, de penningmeester, de coördinator van VARIANT en per deelwerking een vertegenwoordiger.
Stemgerechtigde leden:
Brakel – Marin Devalck
Geraardsbergen – Jimmy Colman
Herzele – Frank Van den Bossche
Horebeke – Sabine Roobroeck
Kluisbergen – Thijs Cousaert
Kruisem – Gerrit Depaepe
Lierde – Katelijne Scheirlinckx (ondervoorzitter van VARIANT)
Maarkedal – Marc Vuylsteke (†)
Oudenaarde – Stefaan Vercamer
Ronse – Joris Vandenhoucke (voorzitter van VARIANT)
Wortegem-Petegem – Veerle Nachtegaele
Zottegem – Lieselotte De Roover
Zwalm – Peter Van Den Haute
Leden met raadgevende stem:
Brakel – geen
Geraardsbergen – Ilse Roggeman
Herzele – Filip De Bodt
Horebeke – Dieter Verscheure
Kluisbergen – Emile Desimpel
Kruisem – Peter De Pauw
Lierde – Steven Vekeman
Maarkedal – Marc Bauwens
Oudenaarde – Kathy De Rycke
Ronse – Jean-Pierre Stockman
Wortegem-Petegem – Nicole Van Der Straeten
Zottegem – geen
Zwalm – Matthijs Verschraegen