Search
Search
#Agenda
Zottegem

Erfgoedborrel 2022 (Grotenberge)

De jaarlijkse erfgoedborrel voor alle erfgoedwerkers en vrijwilligers uit de streek.

Beste erfgoedliefhebber,

 

Je bent van harte uitgenodigd op de Erfgoedborrel in Grotenberge. De Erfgoedborrel van Erfgoed Vlaamse Ardennen en partners is een informeel ontmoetingsmoment voor erfgoedwerkers en -vrijwilligers uit de Vlaamse Ardennen.

 

Wanneer en waar?

Zaterdag 14 mei 2022

Parkstraat 1, 9620 Zottegem (Grotenberge)

 

Voor wie?

Iedereen met interesse in de werking van Erfgoed Vlaamse Ardennen is welkom! We besteden op deze Erfgoedborrel extra aandacht aan de vrijwilligers van de lokale erfgoedverenigingen en verwelkomen hen graag op dit ontmoetingsmoment.

 

Inschrijven

Gratis inschrijven kan tot en met 8 mei via deze link. Het aantal plaatsen voor het voormiddagprogramma zijn beperkt!

 

Programma Erfgoedborrel

  • 09u00 – 13u15: (optioneel) Voormiddagprogramma en lunch met Gidsen Vlaamse Ardennen Extra.

  • 13u30 – 15u30: Verwelkoming en plenaire sessie in Kerk Grotenberge. Aansluitend infomarkt en netwerkmoment.

  • 15u30 – 16u30: Gegidste bezoeken aan het park van Kasteel Breivelde en het Museum voor Folklore.

  • 16u30 – 18u00: Receptie in Kasteel Breivelde.​

     

Voormiddagprogramma (optioneel – plaatsen beperkt!)

In de voormiddag nemen de Gidsen Vlaamse Ardennen Extra je mee langs enkele erfgoedparels, met een bezoek aan Hemelveerdegem (retabel) en Sint-Martens-Lierde (Kartuizersite). Onderweg houden we halt voor een rondleiding met bierproeverij en broodjeslunch in de brouwerij Van den Bossche in Sint-Lievens-Esse.

We vertrekken om 09u00 met de bus op de parking aan Kasteel Breivelde (Parkstraat 1). Om 13u15 komen we terug aan op deze parking.

 

Tsjien-Tsjans en Melierde

 

Op een grote boogscheut van Zottegem bevinden zich onbekende kunstschatten, goed bewaard in eeuwenoude sites zoals de Kartuizersite van Sint-Martens-Bos en het zandstenen Middeleeuws kerkje van Hemelveerdegem. We ontdekken met regiogids Danny De Looze deze pareltjes.

 

Je hoofd verliezen in Tsjien-Tsjans

Zo’n vaart zal het wel niet lopen, maar Johannes is er niet van te spreken over wat de wulpse Salomé hem heeft gelapt ….. Waar dit over gaat? Dat staat allemaal te lezen op het vermaarde Sint-Jansretabel, werelderfgoed als je ’t ons vraagt (maar dit weet de wereld nog niet…). In alle geval een topstuk van Vlaanderen. We bezoeken de kerk én d’n Dries(ch) in Sjesjans en nadien ben je gevrijwaard van de ‘seskes’, tenminste als je een kip meebrengt (J).

 

Vrouwen niet toegelaten (maar nu wel…)

 

Tot 1783 zetten vrouwen en andere gewone mensen hier geen voet binnen, maar de belezen en open van geest zijnde Kartuizers maakten al eens een uitzondering. Als je te weten komt hoe ze leefden en werkten krijg je misschien wel zin om ook Kartuizer te worden.

 

Namiddagprogramma

Om 13u30 verwelkomen we je in de kerk van Grotenberge. Hier lichten we de werking en dienstverlening van Erfgoed Vlaamse Ardennen en de onroerenderfgoeddienst toe.

 

Breng als je kan wat informatie over jouw vereniging mee voor op de infomarkt en het netwerkmoment!

In de namiddag kan je kiezen tussen een bezoek met gids aan het Museum voor Folklore (oude pastorij van Grotenberge) of een historische rondleiding met gids in het park van Kasteel Breivelde.

 

We sluiten af met een receptie met lekkere streekhapjes in Kasteel Breivelde. Wij kijken uit naar uw komst! Vanwege Erfgoedcel Vlaamse Ardennen (EVA) Onroerenderfgoeddienst Vlaamse Ardennen (EVA, SOLVA en RLVA)

NIEUWSBRIEF
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwtjes? Abonneer je hier
NIEUWSBRIEF
Wil je op de hoogte blijven van onze nieuwtjes? Abonneer je hier